Walaupun tiada kajian terperinci dan jurnal perubatan tentang Alfalfa membanyakkan susu ibu, namun ia telah digunakan sejak berzaman di benua Ameria dan Eropah sebagai galactogogue dan juga sebagai herba yang sangat berguna dalam perubatan tradisi.
Alfalfa biasanya dimakan dalam bentuk cambah (sprout) dan daunnya.
Alfalfa Complex Shaklee diperbuat dari daun Alfalfa yang ditanam secara organik.
Antara lain, faedah dan kebaikan Alfalfa Complex Shaklee:-
(+) Menyeimbangkan Hormon - Alfalfa mengandungi bahan-bahan seperti isoflavon dan coumestans, yang mengikat reseptor estrogen dalam badan. Bila tahap estrogen rendah, alfalfa yang menyerupai estrogen ‘menyamar’ sebagai estrogen dan meningkatkan aktiviti estrogenik. Bila tahap estrogen dalam badan terlalu tinggi, estrogen dalam alfalfa bergabung dengan reseptor tadi, menafikan ruang untuk estrogen asal, sekali gus mengurangkan aktiviti estrogenik.
(+) Merendahkan kolesterol – Alfalfa mengandungi saponin yang menyerap kolesterol dan mengelakkan ia daripada diserap oleh tubuh.
(+) Masalah penghadaman – Alfalfa telah digunakan dalam perubatan Ayurveda untuk mengatasi masalah penghadaman
Banyak lagi kebaikan Alfalfa, maklumlah ia dikenali sebagai ‘raja segala tumbuhan’ pasti mantap kebaikannya untuk manusia sejagat.
Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:
- Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
- Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.
- Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
- Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
- Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
- Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
Mineral yang ditemui dalam Alfalfa:
- Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
- Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
- Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.
- Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
- Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
- Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
- Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Cara pengambilan : tidak lebih dari 10 bji sehari (maknaya blh mkn 2 bji sehari je ke. Kalau nak cepat berkesan makan 3 bji pagi petang dan malam.Tapi kena minum bayak air)
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.
Jika berminat untuk mendapatkannya boleh hubungi saya :
FB : Noor Shafiza
HP : 012-3794525
Emel : nshafez@gmail.com
No comments:
Post a Comment