Followers

Tuesday, 31 July 2012

Cameron Highland lagi!!

Tahun ni nak ajak anak2 pegi bercuti..maklumlh 1st time bwa anak2 bercuti (padahal mama ngn ayah yg seronok nk pi bercuti..hihihi)...1st time bagi Ammar Rifqi bercuti duk hotel..kali ni kami duk Hotel Herittage Cameron Highland...
Bilik dia oklh..tp service out...nk di jadikan cerita..mula2 smpai tu  nk check in dia kata xde rekod yang aku dh bayar downpayment..
Masa dlm call dia kata kena byr downpymnt cpt2 takot nnti xde bilik..aku siap scan dan emel lagi kt diorg..blh plk dia kata xde rekod..menyirap tul...masa nak blk bukan main lama lagi nk tunggu dia refund blk duit tu..lps ni xdelh aku duk Htel Herittage lagi....huhuhuhu
So kt sni aku letaklh gmbr yang menarik di Cameron...kitaorg pegi ladang teh...Taman rama-rama....Bee Farm...Taman Kaktus...beli pokok bunga...coklat..strawberi mmg wajib lh..hehehe

brekfst dulu kt KFC..anak2 mama mmg suke mkn


dh smpai kt Hotel Herittage Cameron Highland....angin dia sejuk jer


@ Bee Farm...ms ni Ammar Faris ada nmpk mainan 


kt Taman Kaktus...susah tul nk bergmbr ngn Ammar Faris ni..asyik nak lari jer


gelagat abg n adik


anak Koala..hahaha..Riff2...mmg xblh nk berenggang lgsung ngn mama dia



Ayah paksa abg senyum...


@ ladang teh...abg takot nk berdiri sbb rasa senget jer..hahahaha



Ayah n abg



Hepy Father's Day yg Lps....

Baru nk post gmbar msa kitaorg sekeluarga sambut Father's Day untuk suami yang tersayang di Cyberview, Cyberjaya. Mula2 tu pikir gak nk buat kt mana..nk buat kt KL kang pikir anak2 agi..jem agi..malas lah...pastu tgk kt internet jumpalh ada promosi tuk Father's Day kt Cyberview...Mmg cantik sgtlh tempat dia...bergambar sakan lh kitaorg bergambar...makanan dia pn boleh tahan....apa2 pn Selamat Hari Bapa kepada suamiku Mohd Syahir Bin Zahardin dari anak2 ayah yang masih kecik agi...Semoga menjadi ayah yang the best dan soleh dan boleh membimbing anak2 di dunia dan akhirat...Amin...







SHAKLEE Best!!

Seronok sangat nak berkongsi pengalaman sendri menggunakan set 3M ni...mmg best...time2 bulan pose ni rasa bertenaga jer...walaupun masih boleh menyusu anak saya. Nak dijadikan cerita, anak kedua saya dah masuk 10 bulan tapi masih menyusu dengan saya. Alhamdulilah....berkat kesabaran dan dorongan dari sahabat saya Jannatul Fadilah (yg memperkenalkan produk Shaklee) saya masih boleh menyusu anak kedua saya sehingga kini.



Jom dengar pengalaman yang menyeronokkan dari sahabat2 yang telah menggunakan Produk SHAKLEE ni khasnye set 3M.

Salam...baru nak kgsi pgalaman...start mkn set 3M pd 8/1/2012...terasa perbezaan time pantang ank pertama dulu..ank pertama dulu just amik jamu2..yg kali ni jamu xsentuh lnsung cume ambil produk shaklee aje..tu pon kenal shaklee dlm fb.waktu pantang bila bby tido dptla online jd ntah cmne ble ternmpak post ttg shaklee kat fb so terus oder melalui Shaklee Nur Anakku.jamu yg dibeli simpan aje.so,kali ni terasa bertenaga..rambut xgugur cm wktu ank 1st dulu,susu mmg meriah..syukur..ank pertama dulu 3bulan start keje dah mix ngan formula..2nd ni so far still fully bf lg..6/3/12 ni baru 3bulan..bila kat tmpat keje sekali sy pam susu kanan dpt 8oz kiri pon 8oz,jd time kali pi keje sy kene standby byk bekas/plastik untuk simpan susu..member sume tegur kata susu sy banyak..hehe..suka sgt..syukur rezeki anak..ESP dah mkn 2nd can..n now sy dah pon jd ahli sbb nak dptkn harga ahli bila beli selain nak share ngan member2 kat tmpat keje apa yg sy dah amik ni..susu jd pekat ble nmpak perbezaan bila xminum esp susu mmg jd cair..bby tido lena kknyangan..genap 2bulan aritu timbang bby dah 6kilo..ms bersalin cuma 2.92kg aje...n yg best n***** jd pink kaler..hehe...dua2 ank sy bersalin operate dsbbkan bby lemas so 1st dulu scar mmg xcntik lnsung..kali ni scar cntik cm nmpak xnmpak je..puas ati...dulu xsuka minum air masak tp skg dah jd bff pi mana2..air sejuk plak rs xsedap..hehe..berat bdn dah kembali ke asal iaitu 45kg..cume skg ni tgh berusaha nak kempiskn perut yg buncit ni..hehe..baru try GLA n mealshake...

Salam Alaik...sy br je knal Shaklee nih pd awal mac 2012 dr Ariel Damia Farhana...tq nana.....sy amik set slimmg lechi+alfalfa+herb-lax+ESP...sbnarnya sy x bape kesah nk trun brt bdn yg byk...cuma dah tgk brt x naik2 dah Alhamdulilah...menten tp huhuhu montel lg nih....yg sy so hepi bila sinus sy mmg de krg....sy DF ank yg umur 2 thn stgh....susu pun jd byk,pekat...tu yg sy suker....pas tu sy amik mealshake, vitalea kids n vit c 100....sy bg tuk ank2 umur 7thn n 2 1/2tu....surprise nyer yg 2nd tuh berat dah naik,selera mkn jadi2 skang,mkn bijak ckp smpi mak sy pun perasan yg cucu nih dah mkn cerdik n tmbh berat....nk mnum FM dah....lg pun dia da boleh nk wean-off DF nih kan..yg kakak pun dah jrg semput...klw x sblm ni slh mkn sikit semput....ari tu skn brjemur pns kat pdg pun menten ok...klw x cpt jer nk cr nebulizer.....Alhamdulilah....mmm snang citer mmg teruja ngan Shaklee nih...Insyaallah ini yg dicari selamanya utk kesejahteraan familiku....

Salam.nak share la jugak set pantang shaklee..mmg terbaik +ostematrix..now sy dah 31 pntg.luka besalin alhamdulilah dah sembuh.rahim pn.kecut cepat sgt bbanding first bby.nak.buang air besar pn xde rse takut2 ag.semua bejalan ngan.lncar alhamdulilah.b4 besalin berat 63.5kg..now dah 52.5kg..hihi..bestkan dh trn 11kg.bdn jd cergas n shat aja.selain tu ambk gak.vit e..kulit n rmbt jd ag shat aja.thanks shakleee.pas ni nk trs mkn smpai bila2..hihi..

Alhamdulillah, sepanjang berpuasa ni, saya HANYA bersahur dengan ESP dan PD (blended with freshmilk,oat and kurma). Saya rasa bertenaga dan tidak letih walaupun menyusukan. Milk supply saya seperti biasa! Ajaib. Bimbang juga susu drop, but all is well :) You guys should try it!!




Monday, 30 July 2012

Mengapa kita tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin.

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukanKita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

TIPS UNTUK IBU MENYUSU.

Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu ibu menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terlalu banyak vitamin yang anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli, maka dapatkan jadual makan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!

Apapun makanlah dengan ilmu. Jangan beli vitamin jika anda tidak tahu apa kebaikan vitamin yang anda amalkan. Sila call pengedar jika anda inginkan jadual panduan makan dan bagi ibu menyusu panduan pengambilan vitamin yang betul untuk mempercepatkan penghasilan susuibu.

sumber : www.anakkuwiraku.com

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.



16 Fakta Tentang Bayi Baru Lahir


  1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan
  2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu. 
  3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
  4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
  5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
  6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
  7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
  8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
  9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.
  10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
  11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
  12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
  13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
  14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
  15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
  16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

11 Tips Untuk Memulakan Penyusuan Susu Ibu



Memberi susu badan adalah salah satu hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak anda. Kebaikannya tidak terkira. Untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, cuba guna tip-tip ini untuk memudahkan penyusuan anda bermula.

  1. Cuba menyusu sebaik sahaja bayi dilahirkan didalam bilik bersalin.
  2. Bayi yang berusia beberapa minit selalunya dapat mencari dimana payudara ibu berada. Proses ini mungkin memakan masa, jadi bersabar dan cuba sedaya upaya bersama dengan bayi sepanjang masa
  3. Kurangkan pelawat untuk memastikan masa anda bersama bayi terganggu
  4. Pastikan anda dan bayi tidur dan bangun dalam masa yang sama.
  5. Jangan guna nipple artificial· Menyusu ‘on demand’. Jangan terlalu mengikut jadual. Menyusu sebanyak mana yang bayi mahu. Selalunya berakhir 10 hingga 40 min setiap kali penyusuan.
  6. Jangan cuba memberi susu apabila bayi menangis dengan kuat. Dodoikan dulu dan apabila tangisan sudah reda, barulah memberikan susu.
  7. Pastikan anda selesa semasa menyusu. Letakkan bantal untuk menyokong belakang dan kepala.
  8. Pastikan kepala bayi berhadapan dengan dengan buah dada supaya dia tidak perlu berpusing. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda· Sokong buah dada supaya ia tidak menekan dagu bayi
  9. Letakkan bayi ke arah buah dada anda dan galakkan bayi untuk membuka mulutnya. Sokong belakangnya bukan kepalanya. Hidung bayi sepatutnya menyentuh buah dada anda.
  10. Sekiranya anda merasa sakit, dengan lembut pisahkan mulut bayi anda dari puting dan cuba lagi.
  11. Pastikan belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.




Written by Dr. Raja Juhaidah Raja Abdullah

Sunday, 22 July 2012

Sengugut dah xde lagi dengan GLA Complex Shaklee

Saya ingin berkongsi kisah daripada Bloq sahabat saya berkenaan GLA Complex Shaklee. 

Ini kisah Ayong, sepupu En Billy yg juga pengguna GLA Complex Shaklee. Dia amik GLA untuk atasi masalah senggugut yg teruk setiap kali menstrual.

Cerita Ayong lepas amalkan GLA Complex Shaklee untuk atasi masalah senggugutnya yg sangat teruk sebelum ni:




Alhamdulillah..sangat berkesan! Sebenarnya Ayong makan tak sampai sebulan dah nampak kesan. Sebab dia amik GLA beberapa hari sebelum period dan tak sesakit sebelum ni! Cuma Ayong tunggu period kali kedua sebab nak tengok betul ke dah tak senggugut teruk macam dulu. 


Di sini saya ingin berkongsi kelebihan GLA Complex Shaklee.

Jika anda tercari-cari suplemen untuk membantu anda menghadapi masalah berkaitan hormon wanita seperti simptom monopause ini, anda boleh mencuba  GLA Complex Shaklee yang mengandungi Gamma-Linolenic Acid dan Omega-6


Ia berperanan membantu masalah seperti:
* sindrom pra-haid (PMS) 
* simptom pra-monopause 
* ketidaksuburan 
* haid tidak teratur 
* masalah ovarian cyst 
* fibroid.

Hari ini saya nak berkongsi testimoni Pn. Haizu, awal 50-an yang telah 2 bulan menggunakan GLA Complex. Beliau merupakan seorang yang bekerjaya dan merupakan salah seorang pemimpin utama di pejabat :

"*Saya sangat gembira bila kawan sepejabat mula perasan perubahan kepada mood dan tumpuan saya yang lebih baik di pejabat. Memang saya akui sebelum ni saya cepat melenting dan susah untuk fokus di pejabat. Masalah ini mengganggu prestasi saya hingga menyebabkan saya dipandang sinis oleh kakitangan bawahan.

Saya juga mempunyai masalah haid yang banyak dan tidak teratur akibat fibroid. Sejak 2 bulan mengamalkan GLA Complex, saya tidak lagi mengalami pendarahan yang banyak dan yang pasti, perut saya yang buncit akibat fibroid telah berkurangan.

Paling menggembirakan, suami menegur kulit muka saya semakin baik. Jeragat telah pudar dan garis-garis kedutan di dahi sedikit berkurangan"


* kenyataan ini adalah pengakuan pengguna, kesan produk adalah berbeza ke atas individu



Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.

INI LA JADINYA JIKA ANDA SIMPAN SEGALA ~KHAZANAH~ TERLALU LAMA..


PENYAKIT ENDOMETRIOSIS
Penyakit endometriosis merupakan sejenis penyakit yang agak luar biasa. Ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya. Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan, kemandulan dan kegugura...n yang mungkin berulang-kali. Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain

Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di bahagian yang tidak sepatutnya iaitu di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisyu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.
‘Chocolate cyst’ – Endometriosis dalam ovary

Thursday, 12 July 2012

Resepi bancuh ESP ..Yum2!!

Sebelum ini kita mmg tahu ESp adalah antara produk killer Shaklee...Saya adalah antara org yng menggemarinya. Kali ini saya ingin berkongsi cara2 untuk bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. 

Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. air suam ni samada air suam kosong tapi tak terhad cara tu je.. kerana anda boleh cuba resipi2 di bawah.. ikut tekak masing2...
  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)
  • ..........ada sape2 nak tambah..silakan...
..anda bagaimana?...for me..saya sampai bile2 suka ESP dgn freshmilk (kalo rajin..blend skali dgn kismis/kurma)..kalo dak shake2 jer....

ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:
1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik

apa keistimewaan dan kelebihan ESP?...boleh baca kat link ni..ESP Best!!


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..


Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.

ESP Best!!

Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Risiko kekurangan protein
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan Shaklee ESP
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
  • Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit kronik
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak (sejuk atau air suam2 kuku) ataupun bancuh bersama milo, susu atau jus atau ape2 air favorite anda cuma jgn bancuh dgn air yang terlalu panas kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi..
 



Nak kongsi skit pengalaman yang telah menggunakkan ESP ni!

Just nak share, ESP mmg amazing! Sy ada buat minor surgery utk buang keloid (parut hidup) 2 bulan yang lepas. Dalam 2,3 minggu ni, parut surgery tu bertukar menjadi gatal dan luka akibat kulit sy yg sensitif dan juga menggaru. Selepas sy amalkan minum ESP, alhamdulillah, luka tersebut kering dan gatal-gatal pun hilang tanpa apa-apa ubat doktor. Memang sangat kagum! :)

Ujie Rusti
salam,nak kongsi sikit pengalaman menggunakan 3M, sekarang dah masuk 3 minggu menggunakannya, hari pertama minum ESP terasa semua urat2 kat 'kilang susu' berdenyut2,terasa seperti susu nak keluar sangat2. Waktu malam anak menyusu sampai tercungap2 sbb terlalu bnyak susu agaknya n akhirnya bby tidur dengan nyenyak. pagi2 bangun terasa beratnya, n terus pam susu, selalu kalau pam dapat 3oz je, tp kali nie penuh satu botol 5oz. seronoknya tgk botol tu penuh. Alhamdulillah rezeki kat anak. sekarang rasanya kilang susu tak pernah kosong, sentiasa penuh je, boleh pam bila2 masa sahaja


Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.

Wednesday, 11 July 2012

Hemoglobin Meningkat Dalam Masa 2 Minggu, Tanpa Ragu-ragu Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee!

Kehamilan menuntut seseorang ibu sentiasa kuat & cekal dalam menghadapi hari2 sebelum kelahiran bayi yg comel. Pengalaman seseorang ibu juga berbeza tak kira pada 1st trimester (masa ni selalunya morning sickness melanda), 2nd atau 3rd trimester. Yang sangat perlu diberi perhatian ialah pada trimester awal iaitu di mana pada peringkat ini, bayi sedang terbentuk. Maka pemakanan si ibu adalah amat penting agar kejadian bayi diharap sempurna fizikal & mental. Insya allah... 

Ikuti kisah Tuty yg mula mengambil Vitamin Kehamilan Shaklee untuk membantu meningkatkan tahap Hemoglobin darah semasa mengandung anak sulung. Kisah ini dipetik dari blok buahatikusayang.

*************************

Kisah cinta saya dan Shaklee bermula pada awal tahun 2011 semasa saya mencari supplement untuk membantu meningkatkan tahap hemoglobin (HB) saya. Oh, masa itu saya sedang mengandung 7 bulan dan pemakanan supplemen diwajibkan untuk menjamin pertumbuhan bayi di dalam perut saya. Pada mulanya saya hanya mengambil supplemen yang diberikan oleh Kl**ik Kesi**tan secara PERCUMA di tempat saya untuk meningkatkan bacaan HB tetapi tiada perubahan walaupun setelah sebulan berlalu.

Saya mencari alternatif lain dan alhamdulillah telah dipertemukan dengan Shaklee yang saya kenali di blog genkimomma secara tidak sengaja. Itulah kuasa carian enjin google. Mungkin anda juga berjumpa dengan mychibibox dengan cara yang sama. Secara jujur, saya telah jatuh cinta dengan Shaklee dan meneruskan pengambilan vitamin Shaklee sehingga sekarang. Saya tidak sayang untuk memperuntukan sedikit bajet untuk menyediakan payung kesihatan saya sebelum hujan sakit menimpa saya.

Terlupa pula, bacaan HB saya telah meningkat melepasi tahap normal setelah 2 minggu mengambil Shaklee. Tentulah gembirakan sebab tidak perlu ambil darah lagi. Badan saya pun terasa lebih sihat dan sangat bersemangat

Bayangkan selepas bersalin pada pukul 4 petang, saya tidak terus tidur keletihans ebaliknya bagai ada satu aura yang membolehkan saya berjaga sehingga pukul 11.30 malam

Semasa berpantang juga saya mengamalkan vitamin Shaklee kerana tidak mahu mengambil jamu yang boleh membawa kepada masalah bayi jaundice, susu badan kering dan paling penting, saya tak suka baunya. Jururawat juga memuji luka jahitan *tut* saya yang beransur elok dan cantik selepas 4 hari melahirkan permata hati, Amni-chan. Jiran saya pelik kerana saya sangat aktif seolah-olah bukan seperti orang dalam berpantang.

Apa yang saya suka tentang Shaklee???

•Saya sangat bertenaga pada trimester ke 3 sedangkan saya mengalami alahan yang teruk masa 5 bulan pertama. Bayangkan kalau apa yang dimakan semuanya akan dikeluarkan balik. Badan pun sudah tentu menjadi lemah.

•Saya tidak jatuh sakit akibat keletihan sepanjang tempoh berpantang walaupun kekurangan masa tidur yang kadangkala hanya 4 jam sehari.

•Badan Amni-chan sangat tegap sejak hari dilahirkan dan dipuji oleh ibu serta rakan-rakan yang datang melawat. Bayangkan baru sejam lahir, Amni sudah menggerakkan kepalanya ke kiri dan kanan. Inilah penangan BAYI SHAKLEE.

•Saya rasa selamat mengambil Shaklee kerana tiada gel silika yang biasa kita temui di dalam kotak kasut dan sebagainya. Semasa saya bekerja di kilang dahulu, gel silika diletakkan untuk menyerap kelembapan di dalam bungkusan.

•Dan banyak lagi kelebihan Shaklee yang saya akan kongsikan..

*************************

Wah...betul ke apa yg Tuty rasa ni? Tak cuba tak tau. Bila dah tau mesti terus jatuh cinta!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi saya di 012-3794525 atau emailkan ke nshafez@gamil.com atau FB saya : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan. 

Tuesday, 3 July 2012

Produk yang sungguh berkesan untuk ibu yang menyusu kerana saya mengalaminya sendiri.

Set Penyusuan SHAKLEE


Kepada bakal ibu atau ibu yang menyusu, kami menyediakan pelbagai variasi set penyusuan yg semuanya mengikut keperluan & kemampuan serta bajet anda. Untuk memudahkan anda membuat pilihan terbaik, saya berikan ringkasan seperti di bawah ini:

* Set B - basic bf set 

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. 

Siapa yg perlukan Set B?

1. Ibu yang tiada masalah penyusuan. Bermakna setiap kali pam/ perah hasilnya melebihi 3oz.
2. Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu.
3. Ibu yang sihat dan mahu kekalkan kesihatan.


Apa yang ada dalam set B ?

Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai perangsang demi membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.

* Set E 

Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. 

Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini? 

1. Ibu yang sering keletihan melampau.
2. Ibu yang alah dengan susu lembu.
3. Ibu yang ada masalah kekurangan kalsium.
4. Ibu yang stress dengan kerja seharian.
5. Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. 


Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

* Set 3MSet ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. 

Ia menjadi set PALING LARIS. Siapa yang disarankan mendapatkan set ini?

1. Ibu kepada bayi kembar
2. Ibu yang ingin melakukan induce lactation atau yang mahu menyambung semula penyusuan yang terhenti @ relaktasi.
3. Ibu yang nak kumpul stok.
4. Ibu yang mempunyai masalah berat badan anak tidak meningkat tetapi berat badan ibu makin bertambah.
5. Ibu yang mempunyai masalah hasil perahan lambat atau kurang 1oz digalakkan ikhtiar set ini.


Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

Set Eu Four Pack*

Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C & Ostematrix.

Set ini disarankan kepada:

1. Ibu yang mengandung dan mampu meneruskan penyusuan susuibu.
2. Ibu yang keletihan.
3. Ibu yang anaknya mempunyai yang alah pada herba.
4. Ibu yang sering mengalami masalah sakit belakang dan cramp.


Setiap set mempunyai aturan makan yang berbeza. Maka kami menyediakan konsultasi untuk pengambilan makan dan panduan jadual pam bagi memudahkan ibu-ibu.

Konsultasi disertakan untuk mereka yang mendapatkan produk dari saya sahaja.

credit
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
Nakkan tips lain?

Boleh hubungi saya di:
H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan. 
Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget