Followers

Tuesday, 25 September 2012

Vitamin Kesuburan (SHAKLEE)



1. Vita- E



Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita.

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E. 


Setiap kapsul gel lembut memberikan:


•    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
•    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.


Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan. 





2. Zink Complex

Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina. Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone dan memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid).

Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik

Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.  Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.*

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita. 




3. Alfalfa Complex


Sangat baik diamalkan oleh wanita, membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah).

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil 

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien.  Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.  Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi

Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.

•    Sumber semulajadi alfalfa.
•    Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air 
      sebagai minuman herba semulajadi.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.
 
 







Monday, 24 September 2012

Pengalaman menggunakakn Set bersalin SHAKLEE

Hari ini saya ingin berkongsi set bersalinn SHAKLEE yang sungguh glamor di kalangan Group Shaklee....Mmg BEST sgt (wlpn saya dh abis pantang) saya masih menggunakan produk SHAKLEE....Suami saya pn perasan dengan perbezaan terhadap diri saya...


Salam.nak share la jugak set pantang shaklee..mmg terbaik +ostematrix..now sy dah 31 pntg.luka besalin alhamdulilah dah sembuh.rahim pn.kecut cepat sgt bbanding first bby.nak.buang air besar pn xde rse takut2 ag.semua bejalan ngan.lncar alhamdulilah.b4 besalin berat 63.5kg..now dah 52.5kg..hihi..bestkan dh trn 11kg.bdn jd cergas n shat aja.selain tu ambk gak.vit e..kulit n rmbt jd ag shat aja.thanks shakleee.pas ni nk trs mkn smpai bila2..hihi..

akums kawan2 semua..sy ingin berkongsi..sy dh ambk produk shaklee ni dh nk masuk 6 bulan..mmg sgt2 ketara perubahan dr segi kulit n kesihatan..sy ambil set B + ESP + vita E + ostematrix...dulu selalu sy penat n cepat nk demam tp skrg rasa antibodi makin kuat n x cepat letih lebih2 lagi sy seorg guru yg terpaksa pegi sekolah seawal 630 pg & pulang rumah jam 4 ptg...mlm2 lg perlu jaga baby seorg diri kerana suami cuma semggu sekali balik umah..semua kerja rumah perlu dilakukan sendirian..Alhamdulillah stamina sy kuat hgga kan suami seringkali memuji & kwan2 sekolah menyedari perubahan sy...& plg best berat bdn kembali slim seperti anak dara..iaitu tetap menten 48kg...& disebabkan itu, ramai kwn2 yg nk cuba juga produk shaklee ni mcm sy.. :) 

Just nk share.... setelah 3 bulan saya amalkan makan vitamin secara konsisten (vita lea, vit b, vit c, ostematrix dan ESP) saya dapati kulit muka saya halus, licin,dan cerah sekata. Tiada lagi masalah kulit kering. Garis2 halus dimuka pun semakin berkurangan. Kalau dulu, kulit saya kering. Pakai bedak pn jd bertompok2 sbb kulit mengelupas. Sangat sedih... Now rasa hepi sgt dengan perubahan ini. Tidak sia2 amalkan shaklee. walaupun mahal, tp berbaloi2..
Izura Mohammad
Salam...baru nak kgsi pgalaman...start mkn set 3M pd 8/1/2012...terasa perbezaan time pantang ank pertama dulu..ank pertama dulu just amik jamu2..yg kali ni jamu xsentuh lnsung cume ambil produk shaklee aje..tu pon kenal shaklee dlm fb.waktu pantang bila bby tido dptla online jd ntah cmne ble ternmpak post ttg shaklee kat fb so terus oder melalui ShakleeNur Anakku.jamu yg dibeli simpan aje.so,kali ni terasa bertenaga..rambut xgugur cm wktu ank 1st dulu,susu mmg meriah..syukur..ank pertama dulu 3bulan start keje dah mix ngan formula..2nd ni so far still fully bf lg..6/3/12 ni baru 3bulan..bila kat tmpat keje sekali sy pam susu kanan dpt 8oz kiri pon 8oz,jd time kali pi keje sy kene standby byk bekas/plastik untuk simpan susu..member sume tegur kata susu sy banyak..hehe..suka sgt..syukur rezeki anak..ESP dah mkn 2nd can..n now sy dah pon jd ahli sbb nak dptkn harga ahli bila beli selain nak share ngan member2 kat tmpat keje apa yg sy dah amik ni..susu jd pekat ble nmpak perbezaan bila xminum esp susu mmg jd cair..bby tido lena kknyangan..genap 2bulan aritu timbang bby dah 6kilo..ms bersalin cuma 2.92kg aje...n yg best n***** jd pink kaler..hehe...dua2 ank sy bersalin operate dsbbkan bby lemas so 1st dulu scar mmg xcntik lnsung..kali ni scar cntik cm nmpak xnmpak je..puas ati...dulu xsuka minum air masak tp skg dah jd bff pi mana2..air sejuk plak rs xsedap..hehe..berat bdn dah kembali ke asal iaitu 45kg..cume skg ni tgh berusaha nak kempiskn perut yg buncit ni..hehe..baru try GLA n mealshake...

Salam.nak share la jugak set pantang shaklee..mmg terbaik +ostematrix..now sy dah 31 pntg.luka besalin alhamdulilah dah sembuh.rahim pn.kecut cepat sgt bbanding first bby.nak.buang air besar pn xde rse takut2 ag.semua bejalan ngan.lncar alhamdulilah.b4 besalin berat 63.5kg..now dah 52.5kg..hihi..bestkan dh trn 11kg.bdn jd cergas n shat aja.selain tu ambk gak.vit e..kulit n rmbt jd ag shat aja.thanks shakleee.pas ni nk trs mkn smpai bila2..hihi..

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.
 
 

Tuesday, 18 September 2012

Tawaran Harga Istimewa Ammar Faris

Tawaran istimewa hanya di blog saya sahaja !!





Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

  1. Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
  2. Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  3. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  4. Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.
  5. Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  6. Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  7. Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.


Fakta tentang Meal Shakes Shaklee:

  1. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
  2. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
  3. Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
  4. Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran. 



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.



ESP Sumber Protein Terbaik


Saya ingin berkongsi pengalaman pengguna2 ESP yg mendapat kesan terbaik ini.








Parut jerawat Mazidah pula makin pudar lepas minum ESP :)





Banyak lagi pengalaman yang anda boleh baca di sini.

Credit

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.

Pengalaman menggunakan Meal Shakes!!

Sejak saya diperkenalkan Meal Shakes ni memang sangat menyeronokkan!!bukan apa best je dengar anak caakp " Mama..acik (nasi)"..hahahaha..terkejut dengar..setiap kali lepas balik kerja, ambik dia dari rumah pengasuh, tengah main2 kt rumah tetiba dia minta nasi...memang mujarab mealshakes ni..hehehe..tgklh hasilnya...

- Ammar Faris -


Ni pulak pengalaman dari kawan2 yang menggunakan Meal Shakes ni.

salam sume....rs lom tlambat tok sy kongsi bsama anda sume....rini sy nk kongsi ttg mealshake....alhamdullillah stlh sbln menggunakan mealshake...ank sy jarang d jangkiti selsema,batuk n demam....boleh d katakn tiap bln mesti ank sy akn sakit...tiap kali g chk up mesti nurse akn kata ank sy antibodi x kuat....sbnrnya mealshake adlh produk yg ke 4 sy gne tok ank sy...sblm ni mcm2 yg sy gne tp x jln...tp stlh d perkenalkan oleh mommy Farah Shaklee sy nekad utk mencuba...dan skg hasilnya mmg amat memuaskan ati.....MEALSHAKE...MMG TBAEKKK......cubalah mealshake bg yg blom cuba...x rugi anda mencuba utk kesihatan ank anda...

Idasina M Aril
Alhmdulillah terbuka hati mencuba mealshake dari shaklee 3mgu lepas.puas hati jugak dgn resultnya,si darwisy yg picker eater dh start nk mencuba mkn benda lain selain ns..dia mkn mee goreng..selera memang dh bertmbh.kalo si adik plak memang suka mkn tp still bg mealshake utk maintain multivitamin utk dia..alhmdulillah progress mereka semakin baik..

Ekin Jaafar
assalamualaikum sume.....
sblm nie sy bkongsi ttp tahap kesihatan ank sy bila menggunakan mealshake....
tapi rini sy nk kongsi bsama anda sume tahap tumbesaran ank sy....
mcm yg sy katakan sblm nie ank sy kerap sakit so brt dia mmg agak kurang memuaskn....umr ank sy adlh 2 thn
spt pd carta yg anda lihat berat ank sy mmg menurun....
(maaf klu carta krg terang)....
rini ank sy timbang berat dia pun dh hampir ke garisan putih....
pada 27/6 ank sy timbang berat dia adlh 9.1kg tp pd arini naik pd 9.5kg....
srnk rs bila berat dia hampir ke garisan putih....
alhamdulillah skg nie kesihatan dia pun dh btambah baik.......
sehingga skrg sy masih lg menggunakan mealshake.....
doa sy semoga ank sy bertambah sihat n aktif....amin
MEAL SHAKES
sy nak kongis pengalaman, baby 1.7.12 baby genap 1year, hadiah dr mama MEAL SHAKES, alhamdulillah selepas 24hr baby minum 3x seminggu, perubahan amamat2 ketara, sblm nih, if demam or selsema akan berlarutan smpai 2week, tp baru2 baby deman sy xda pon ambil ubat, just bg minum mealshakes, alhamdulillah esok dh ok, baby sy amat kurang selera makan, now alhamdulillah umi(pengasuh) ckp aleesya dh selera makan, yg penting walaupon kdg2 baby xnak makan nasi, dia tetap ceria.
m/s: xsemestinya baby yg amal meal shakes akan terus berselra, setiap bayi xsama selera makan, so penting utk ambil MEAL SHAKES utk memberi vitamin yg diperlukan oleh baby. tq buk Dilla Jalil yg kenalkan sy dgn SHAKLEE...     



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.















TEKNIK MEMERAH SUSU

Bagi ibu-ibu yang bekerja, 2 minggu selepas melahirkan bayi adalah waktu terbaik untuk mengumpulkan stok susu sebagai persediaan apabila mula bekerja nanti. 

Jangan bersedih hati sekiranya hasil susu yang dipam sedikit sahaja, sebaliknya teruskan mengepam dengan mematuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg). 

Susu yang dipam pada waktu yang berbeza boleh dicampur tetapi perlu disejukkan terlebih dahulu. Sebagai contoh hasil susu yang dipam pada 24 haribulan dan 25 haribulan boleh dicampur selepas beberapa jam diletakkan dibahagian sejuk peti. Barulah susu yang dicampur tadi diletakkan di tempat sejuk beku. 

Memerah dengan tangan
  • memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
  • basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
  • sediakan bekas yang bersih dan steril
  • lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
  • boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  • buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
  • melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
  • tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu- buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
  • tekan payudara ke belakang ke arah dada
  • perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
  • teruskan memicit sehingga susu keluar
  • perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
  • buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
  • tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
  • ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
  • tukar ke payudara yang satu lagi
  • urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi 
  • perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
  • setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara


Memerah dengan pam payudara
  • baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
  • basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
  • basuh tangan dengan bersih
  • duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  • rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
  • posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
  • mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
  • boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
  • pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
  • masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)


Panduan-Panduan Lain

  1. Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
  2. Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
  3. Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
  4. Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
  5. Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
  6. Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
  7. Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
  8. Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi 


Tips semasa mengepam - untuk hasil lumayan

  1. Pilih pam yang betul - pemilihan pam yang betul sangat penting. Sekiranya pam tersebut menyakitkan, kemungkinan susu lebih sukar untuk keluar. Pam terbaik selepas bayi adalah tangan anda sendiri.
  2. Tenangkan diri - perkara pertama sebelum yang lain adalah perlunya menenangkan diri. Kalau stress, susu pun malu-malu je nak keluar. Jadi, tenangkan diri ya.
  3. Sebelum pam, urut payudara untuk memudahkan susu keluar. Urut perlahan-lahan dari bahu ke bahagian puting.
  4. Tuam payudara dengan tuala suam sebelum mengepam. Ini akan menyebabkan salur darah mengembang dan memudahkan pengaliran susu keluar.
  5. Semasa mengepam, lihat gambar atau video anak. Dengan melihat atau mendengar suara anak, hormon dalam badan akan berfungsi mengeluarkan susu dengan lebih cepat dan banyak. Kalau tak bawa gambar/video, pejam mata dan bayangkan keletah bayi, senyum dia, suara dia.
  6. Berzikir - amalkan berzikir semasa mengepam. Sambil menenangkan diri, boleh tambah iman dan dapat pahala. 3-in-1 gitu. Bagi yang bukan Islam, boleh juga mengingati Pencipta. Bila kita ingat Pencipta automatik hati menjadi tenang. Sebab kita tahu setiap apa yang terjadi dengan kuasa Pencipta.
  7. Jangan lihat hasil tenusu - semasa mengepam, cuba elakkan melihat hasil tenusu ye. Buat benda lain, contoh no 5 & 6 di atas tu. Bila dah nak cukup 20 minit baru tengok. Tentu rasa terkejut tengok hasilnya kan. Bila kita asyik tengok, susu pun malu-malu la nak keluar.
  8. Badan kita berfungsi dengan isyarat dari otak, manakala otak bergerak hasil naluri/keinginan dari hati. Jadi, bersihkan hati, insyaAllah hasil pun lebih baik. 



Faktor Pengamal Vitamin

Norita Idris
Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

TIPS UNTUK IBU MENYUSU.

Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu ibu menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terlalu banyak vitamin yang anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli, maka dapatkan jadual makan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!

Dan akan saya update lagi nanti insyaALLAH.....apapun makanlah dengan ilmu. Jangan beli vitamin jika anda tidak tahu apa kebaikan vitamin yang anda amalkan. Sila call pengedar jika anda inginkan jadual panduan makan dan bagi ibu menyusu panduan pengambilan vitamin yang betul untuk mempercepatkan penghasilan susuibu.

Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

sumber : www.anakkuwiraku.com

Wednesday, 12 September 2012

Kelebihan LECITHIN SHAKLEE



APA TU LECITHIN?
  • Lecithin nie adalah sumber mentah setiap sel dalam badan.
  • Merupakan gabungan choline, inosite dan essential fatty acids yg lain.

APA MANFAAT LECITHIN PADA DIRI ANDA? 
 
  •   Lecithin membersihkan saluran darah dan juga pengemulsi semula jadi.
  •   Ia mengawal penggumpalan platlet darah/thrombus.
  •   Supaya otak kita cerdas
  •   Mengurangkan nyanyuk pada org-org tua.
  •   Ia mengekalkan kandungan air dalam kulit.
  •   Lecithin mengalakkan penyerapan vitamin yg larut lemak.
  •   Lecithin merupakan emulsifier yg kuat. Dia boleh mengemulsikan lemak sebesar bola      menjadi bintikan lemak yg kecil.
  •   Membantu pengaliran lemak.
  •   Boleh diumpamakan sebagai pembakar yg membakar lemak dalam badan.
  •   Menggalakkan metabolisme lemak dan mencegah hati berlemak.

SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL LECITHIN?
  • Mereka yang nak kurus termasuk ibu menyusu.
  • Pesakit diabetes dan buah pinggang.
  • Penderita stroke.
  • Mereka yang kolesterol tinggi.
  • Mereka yang mengalami inflamasi.
  • Mereka yang sukar tidur.

TAHUKAH ANDA?

1. Pesakit Diabetis tak boleh kekurangan Lecithin.
2. Penggunaan Protein dan Choline (ada dlm Lecithin) boleh meringankan sakit buah pinggang.
3. Kalau badan kita kekurangan inosite, (also komponen yg membentuk Lecithin seperti juga Choline tadi) kepala kita boleh botak atau keguguran rambut.
4. Alcohol dan carbohidrat boleh menambah lemak dalam darah dalam masa 2 jam
5. Lecithin boleh merawat keradangan.

SUMBER MAKANAN YANG TINGGI LECITHIN
  • Soya ~ Lecithin Shaklee dibuat dari soya.
  • Telur

KESAN KEKURANGAN LECITHIN
  • Rambut gugur
  • Tidak dapat fokus dengan baik
  • Sering sakit dan mengalami keradangan.

KANDUNGAN LECITHIN
  • Asid Linoleik (essential fatty acid) - amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian.
  • Kolin - satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina - bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf
  • Inositol - sebagai komponen utama membran /  selaput sel dalam tisu di seluruh badan


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :

H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.





Friday, 7 September 2012

Lecithin SHAKLEE - Kekal langsing menawan

Sejak saya diperkenalkan ngn vitamin SHAKLEE ni . Diri saya rasa sungguh hebat dan menawan. Setelah beranak 2 badan kena lh jaga. Org ckp lps bersalin nilh kena pantang betul2 klu x lain jadinyer. Alhamdulilah  sejak makan Lecithin saya kekal langsing dan menawan (cewahhh..puji diri sendri plk..hihii)


Betul!!saya xtipu...Lecithin ni jugak bantu saya hilangkan sembelit. Sejak saya lahirkan Rifqi mmg saya ada masalah 'membuang'. Sampai nk pegi toilet pn takot. Tapi sejak makan Lecithin byk membatu saya mengurangkan sembelit sehinggalah sekaran tiada lagi sembelit (suke3!!)

Nak tgk gambar saya sebelum mengandung dan selepas mengandung..nilah buktinyer..Ada org ckp bila bersalin anak dekat2 ni susah nk turunkn berat bdn...sbb xsempat nk slim mengandung blk (hihihihi..) Lecithin ni mmg berkesan..saya sgt suka...ditambah kan lagi dengan vitamin2 lain (ESP..Alfafa..Vitamin C...Osteomatrix..Comp B dan Vitalea) Wah2...bertambah2 lh serinya..hehehehe...


Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?

 * Ia membantu mengurangkan risiko cloq duct atau duktus susu tersumbat.
 * Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
 *Ia membanti ibu mengatasi masalah lupa atau "Short Memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
 *Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi.

Maka selamatlah jika Lecithin di ambil semasa penyusuan  selain untuk pengambilan mengurangkan berat badan. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik. 




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Nak tahu vitamin mana yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi saya di :


H/P: 012-3794525 atau 
Email: nshafez@gmail.com atau 
FB : Noor Shafiza untuk sebarang pertanyaan.



Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget