Followers

Thursday 2 April 2015

RESEPI KEK COKLAT

 
Kek coklat lembab memang sedap dinikmati dan mudah untuk dibuat. Bahan-bahannya juga mudah didapati. Sepanjang pengalaman kami mencuba beberapa resipi kek coklat lembab ini, ada beberapa resipi yang jadi pilihan kami.
 
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : Chef Zubaidah, daripada Blog Mak Lang Azie
 
BAHAN A
2 cawan tepung gandum/superfine (maklang guna tpg gandum)
¾ cawan serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
BAHAN B
2 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan myk masak @ butter dicairkan
1 cawan air panas suam
1 sudu besar chocolate emulco
3 biji telur
 
CARA MEMBUATNYA
Ayak Bahan A, ketepikan.
Campur semua Bahan B dan kacau sebati (guna whisker)
Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B sedikit demi sedikit dan gaul rata.
Bakar selama 50 minit-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8"x8"

TOPPING/GANACHE JIMAT
1/2 TOPPING/GANACHEserbuk koko
1 cawan gula
2 1/2 cawan air (mklang guna susu cair)
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar majerin

CARA MEMBUAT TOPPING/GANACHE
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
 
KEK COKLAT MOIST (KUKUS)
Sumber resepi: Ros, Jintanmanis.com
 
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

CARA MEMBUATNYA
Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.
 
TOPPING/HIASAN/GANACHE
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
 
Anis Choc Moist Cake
sumber: Anis CMC

No comments:

Post a Comment

Don't Forget To Join US Our Community
×
bloggerWidget